Hampaiden valkaisu

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelia viimeksi muokattu:29 toukokuun, 2024

Hampaiden valkaisu - turvallisuus, menetelmät ja tulokset

Hampaiden valkaisusta puhutaan kun halutaan vaalentaa hampaiden sävyä. Hampaat voivat olla ajan myötä tummuneet tai kellastuneet, ja saattavat häiritä potilasta.

Ennen hampaiden valkaisua kannattaa aina konsultoida hammaslääkäriä tai suuhygienistiä: onko valkaisu mahdollista ja turvallista, ja ettei valkaisulle ole jotain estettä, kuten hoitamatonta kariesta, ientulehdusta tai muuta terveydellistä estettä.

Hampaissa voi olla myös muunlaisia pinnallisia värjäymiä, hammaskiveä tai esimerkiksi kariesta, johon valkaisu ei ole oikea hoito ja värjäymät ja hammaskivi poistamalla ja karieksen hoidolla voidaan usein päästä esteettisesti jo huomattavasti alkutilannetta parempaan tilanteeseen ilman valkaisutoimenpiteitä.

Hampaiden valkaisu kotona tai hammaslääkärin vastaanotolla

Varsinaisessa hampaiden valkaisussa useimmiten valkaisu perustuu vetyperoksidiin tai karbamidiperoksidiin jotka annostellaan valkaistavien hampaiden pinnoille. Valkaisu on mahdollista kotona siihen tarkoitukseen soveltuvilla hampaisiin asetettavilla valkaisulusikoilla tai suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Vastaanottovalkaisu on yleensä tehokkaampi ja nopeampi tapa saada tuloksia. Kotivalkaisu on hitaampaa, mutta myös edullisempi tapa valkaista hampaita. Kotivalkaisua voidaan käyttää myös esimerkiksi tuloksen ylläpitämiseen.

Valkaisevat hammastahnat

Valkaisevien hammastahnojen osalta kannattaa varmistaa mihin tahnan teho perustuu ja tarvittaessa konsultoida hammaslääkäriä. Mikäli tahnan teho perustuu hankaavuuteen, poistaa se lähinnä pinnallisia värjäymiä ja voi aiheuttaa hampaan kulumista. Tahnojen osalta onkin tärkeää varmistaa että tahna olisi mahdollisimman vähän hankaava.

Hampaiden valkaisun mahdolliset riskit ja komplikaatiot

Valkaisuun liittyy myös riskejä, jotka on syytä huomioida. Valkaisu voi esimerkiksi aiheuttaa sensitiivisyyttä hampaisiin, vaurioita kiilteeseen tai hammasluuhun tai jopa tulehduksen hampaan ytimeen. Hampaat eivät välttämättä vaalene tasaisesti tai runsaan valkaisun seurauksena hampaiden ulkonäkö voi muuttua. On myös huomioitava, että mikäli hampaissa on täytteitä, kruunuja tai muita rakenteita, ne eivät vaalene valkaisuhoidon seurauksena. Kannattaa myös huomioida, että valkaisun tulos ei useinkaan ole pysyvä vaan palautuu, ja mikäli tulos halutaan säilyttää, usein valkaisun joutuu uusimaan myöhemmin. Näistä, ja muista mahdollisista komplikaatioista ja huomioitavista asioista kannattaa jutella hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa.

Hampaiden valkaisun jälkeen on syytä välttää voimakkaasti värjääviä ruokia, juomia ja tupakointia.
Hampaiden valkaisu on turvallista mikäli noudatetaan ohjeita ja käytetään oikeanlaisia menetelmiä ja materiaaleja. Tässä asiassa hammaslääkäri tai suuhygienisti osaa auttaa parhaiten.

Varaa aika valkaisu­­konsultaatioon

Varaa aika maksuttomaan suuhygienistin 15 minuutin valkaisukonsultaatioon nettiajanvarauksella tai puhelimitse 010 73 99 111 (pvm/mpm) Aukioloajat voi katsoa täältä.

Suuhygienisti Iina Kervinen
Suuhygienisti Iina Kervinen