Hammassärky voi iskeä yllättäen, usein silloin kun hammaslääkäriin ei pääse heti. Kotioloissa voit kuitenkin lievittää kipua ja estää tilanteen pahenemista ennen ammattilaisen apua. Tässä artikkelissa kerromme, milloin hammassärky vaatii päivystystä ja mitä voit tehdä itse ensiapuna.
Yleiset syyt hammassärkyyn
Hammassäryn taustalla voi olla esimerkiksi:
- reikiintyminen tai syvä karies
- hampaan halkeama tai lohkeama
- tulehtunut hammasydin (pulpiitti)
- ientulehdus tai paise
- hampaiden narskuttelu tai purentalihasten rasitus
Särky voi olla ajoittaista, jomottavaa tai jatkuvaa ja sykkivää. Jos kipu ei helpotu särkylääkkeellä tai siihen liittyy turvotusta, on tärkeää hakeutua hoitoon nopeasti.
Mitä voit tehdä kotona?
1. Ota särkylääkettä oikein. Apteekista ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, voivat lievittää kipua. Noudata aina annosteluohjeita, äläkä yhdistä lääkkeitä omin päin. Yleisesti paras tulos saadaan, kun ibuprofeenia ja parasetamolia otetaan vuorotellen tai yhdistettynä oikeassa suhteessa. Jos olet epävarma, varmista lääkäriltä mitä itsehoitolääkkeitä voit käyttää.
2. Pidä suuhygienia kunnossa. Hellävarainen hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus voi auttaa, jos kipu johtuu esimerkiksi ientulehduksesta tai ruoan jäämisestä hammasväleihin. Vältä kuitenkin kovakouraista harjausta kipeällä alueella.
3. Vältä kylmää, kuumaa ja makeaa. Ärsyttävät ruoat ja juomat voivat pahentaa särkyä. Valitse huoneenlämpöisiä ja pehmeitä ruokia ja vältä puremista kipeällä puolella.
4. Kokeile kylmähoitoa ulkopuolelta. Jos särkyyn liittyy turvotusta, voit kokeilla kylmäpakkausta poskelle (15–20 minuuttia kerrallaan). Älä kuitenkaan laita jäätä suoraan ihoa vasten.
5. Älä laita kipulääkettä suuhun tai hampaan päälle. Vanha kotikonsti asettaa tabletti suoraan kipeälle hampaalle voi polttaa limakalvoja eikä tuo todellista helpotusta.
6. Muista käyttää purentakiskoa, mikäli sinulla on sellainen ja epäilet oireiden olevan purentaperäisiä.
Milloin on syytä hakeutua hoitoon?
Ota yhteyttä hammaslääkäriin tai päivystykseen, jos:
- särky ei lievity kotikeinoilla 1-2 vuorokaudessa
- kipu on voimakasta eikä särkylääke auta
- kipu herättää sinut yöllä
- poski tai ien turpoaa
- sinulla on kuumetta, hengitys- tai nielemisvaikeuksia, tai suun avaamis- tai sulkemisvaikeutta
Hoitamaton tulehdus voi levitä ympäröiviin kudoksiin tai jopa verenkiertoon, joten hammassäryn taustasyy on aina syytä selvittää.
Yhteenveto
Hammassäryn voi usein tunnistaa ja rauhoittaa kotona väliaikaisesti, mutta hoitoon hakeutuminen on aina tärkeää, jos kipu ei hellitä tai siihen liittyy muita oireita. Hammasvahti tarjoaa kiireettömän ja tarvittaessa nopean avun Oulussa – myös hammassäryn yllättäessä. Varaa aika puhelimitse +358 107 399 111 tai verkosta.