Miten paljon voin itse vaikuttaa hampaiden ja suun terveyteen?
Kerromme tässä artikkelissa muutamia yleisiä vinkkejä hampaiden arkipäiväiseen hoitoon, ja miten hampaat ja suun saa pysymään terveempänä.
Hammasterveyteen vaikuttaa myös moni tekijä, joihin ei voi itse vaikuttaa. Perinnölliset ominaisuudet, kuten hampaiden rakenne, purenta ja syljen koostumus, voivat lisätä alttiutta reikiintymiselle tai hampaiden kulumiselle. Myös tietyt sairaudet ja lääkitykset voivat vaikuttaa suun terveyteen heikentämällä syljen eritystä tai lisäämällä infektioriskiä. Lisäksi ikääntyminen tuo mukanaan luonnollisia muutoksia hampaisiin ja ikeniin.
Vaikka näihin tekijöihin ei voi suoraan vaikuttaa, hyvillä suunhoitotottumuksilla voi pienentää niiden haitallisia vaikutuksia. Alla oleviin tekijöihin kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota.
Suuhygienia
Plakki on bakteerimassaa jota kertyy hampaiden pinnoille, hampaiden väliin ja hampaiden ja ikenien väliin. Hampaiden puhdistaminen plakista kahdesti päivässä sähköharjalla ja hammasvälien puhdistaminen päivittäin langalla, lankaimella tai hammasväliharjalla ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja ientulehduksen etenemistä. Harjatessa kannattaa suosia pehmeää harjaa, sillä liian kova harja tai liian kova voima voi vaurioittaa hampaita tai ikeniä. Hampaiden puhdistaminen ei ole voimalaji!

Ravinto
Sokereiden välttäminen, happamien välttäminen, säännöllinen ateriarytmi. Happamat ruoat ja juomat, kuten virvoitusjuomat, mehut, marjat ja hedelmät voivat liuottaa hampaan pintaa ja aiheuttaa hampaiden pinnan eroosiota ja nopeuttaa reikiintymistä. Bakteerit tuottavat sokereista happoja, jotka liuottavat hampaan pintaa ja tämä aiheuttaa reikiintymistä. Hampaan pinta korjaantuu syljen vaikutuksesta, mutta mikäli happoaltistusta tulee liian usein pinta ei ehdi korjaantua ja vauriot voivat jäädä pysyviksi.
Säännöllinen hammashoito
Tarkastukset, henkilökohtainen hoitosuunnitelma ja tarkastusväli, suuhygienistikäynnit. Säännölliset hammastarkastukset kannattavat, mitä aiemmin ongelmat saadaan kiinni ja hoidettua, sitä parempi yleensä on ennuste ja sitä vähemmän käyntejä ja kustannuksia hoidostakin tulee. Terve suu tuntuu ja näyttää hyvältä ja syöminen sekä puhuminen on vaivatonta.

Fluorihammastahna
Fluorihammastahnan käyttö voi auttaa ehkäisemään reikiintymistä. Lue artikkelimme fluorista tästä.
Lisää hammasterveyteen liittyviä artikkeleita
Vinkkejä hampaiden hoitoon – miten saan hampaat pysymään terveempinä?
Miten paljon voin itse vaikuttaa hampaiden ja suun terveyteen? Kerromme...
Lue lisääAftojen syyt ja ehkäisy
Mitä ovat aftat? Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä pieniä, kivuliaita...
Lue lisääHammasvammat ja hammastapaturmat
Mitä tehdä hammastapaturman sattuessa? Hampaisiin ja suun alueelle voi tulla...
Lue lisääHammashoitopelkoa ei tarvitse hävetä
Hammashoitopelko on yleistä ja tuleekin päivittäin vastaan hammaslääkärin vastaanotolla. Osalla...
Lue lisääHampaan poisto – huomioi nämä asiat poiston jälkeen
Hampaan poisto ja poiston jälkihoito Hammas voidaan joutua poistamaan monesta...
Lue lisääMitä on fluori?
Mitä on fluori ja miksi sitä lisätään hammastahnaan? Fluoria on...
Lue lisää