Mitä tehdä hammastapaturman sattuessa?
Hampaisiin ja suun alueelle voi tulla erilaisia tapaturmia ihan tavallisessa arjessa, töissä tai esimerkiksi urheilussa. Ihmisille tapahtuu kaatumisia ja erilaisia esineitä osuu hampaisiin. Hampaista voi irrota palasia, hammas voi murtua tai irrota kokonaan, lisäksi pehmytkudoksiin voi tulla ruhjeita tai haavoja, leukanivel voi vaurioitua tai jopa leukaluu murtua.
Tapaturman sattuessa hoitoon välittömästi
Tapaturman satuttua hoitoon kannattaa hakeutua pikaisesti. Useimmiten vammat ovat hoidettavissa, ja joskus pienempien hammasvammojen kanssa ei niin akuuttia kiirettä välttämättä ole, mutta sitä voi olla itse vaikeaa arvioida. Usein mitä aiemmin tilanne päästään tutkimaan ja hoito aloittamaan, sitä todennäköisemmin hoito myös onnistuu paremmin. Mahdolliset irronneet hampaat ja hampaiden kappaleet kannattaa ottaa mukaan, mikäli vain järkevästi mahdollista. Joskus irronneita kappaleita voi olla mahdollista kiinnittää tietyissä tapauksissa jopa takaisin. Mahdollinen verenvuoto olisi tärkeää saada tyrehtymään ja mikäli pehmytkudoksissa, esimerkiksi huulessa tai poskessa on tapaturman seurauksena vierasesineitä tai esimerkiksi hiekkaa, se olisi hyvä saada puhdistettua mahdollisimman hyvin.
Hoitosuunnitelma on aina yksilöllinen
Hampaiden vammat ja niiden hoito on hyvin moninaista ja aina yksilöllistä. Hoitosuunnitelma riippuu vaurioiden tyypistä ja laajuudesta ja mahdollisten hoitovaihtoehtojen ennusteesta. Joskus voi riittää vaurioituneiden hampaiden restauroiminen esimerkiksi paikkaamalla tai kruunuttamalla, joskus voidaan joutua juurihoitoon tai jopa hampaan poistoon ja miettimään korvaavaa rakennetta, esimerkiksi implanttia. Usein tapaturmassa vaurioituneita hampaita voi olla järkevää seurata ja kontrolloida määrätyn ajan ennen lopullisten restauraatioiden tekemistä. Tuolloin voi olla hyvä ratkaisu tehdä väliaikainen restauraatio korvaamaan mahdollisesti puuttuvaa tai vaurioitunutta hammasta jolloin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla täysin ilman hammasta.
Tapaturmavakuutus ja vammojen ehkäisy
Tapaturman sattuessa mikäli on tapaturmavakuutus kannattaa tehdä tapaturmailmoitus vakuutusyhtiölle, jolloin korvausta tapaturman hoidosta voi mahdollisesti saada tapaturmavakuutuksesta. On tärkeää että hoitava hammaslääkäri kirjaa löydökset ja hoitosuunnitelman hyvin, mikä voi nopeuttaa ja sujuvoittaa asian käsittelyä vakuutusyhtiössä.
Kokonaan tapaturmilta on vaikeaa välttyä, mutta riskejä voi pienentää käyttämällä asianmukaisia suojaimia, esimerkiksi kypärää tai hammassuojia sellaisissa urheilu- tai kontaktilajeissa, joissa tapaturmariski on olemassa.
Usein tapaturmien hoito voi onnistua hyvin ja sujuvasti kun hoito on päästy aloittamaan oikeaan aikaan ja noudatetaan riittävää huolellisuutta. Vaikealtakin vaikuttaviin tilanteisiin voi nykyään olla mahdollista tehdä korjauksia. Menetelmien kehittyminen voi antaa mahdollisuuksia ja ennustettavuutta myös tapaturmien diagnostiikalle ja hoidolle.
Sattuiko tapaturma?
Hoidamme Hammasvahdissa myös hammastapaturmat. Voit hoitaa myös vakuutuskorvattavia hoitoja.
Kato vapaat ajat (saatavilla myös päivystysaikoja).
Puhelin: 010 7399 111 (pvm/mpm)