Hampaan poisto ja poiston jälkihoito
Hammas voidaan joutua poistamaan monesta eri syystä, esimerkiksi pahoin karioitumisen, pitkälle edenneen parodontiitin, infektion, juuren halkeamisen, tapaturman tai vaikka purennan tai oikomishoidon vuoksi. Viisaudenhampaita poistetaan joskus esimerkiksi karioitumisen tai infektoitumisen tai esimerkiksi vajaan puhkeamisen tai virheasennon aiheuttaman infektio- tai kariesriskin vuoksi.
Siihen millainen ja kuinka vaativa poisto toimenpiteenä on, vaikuttaa se mikä lähtötilanne on: Onko hammas kuinka karioitunut? Kuinka monta ja millaiset juuret hampaalla on? Onko hammas kokonaan puhjennut suuhun? Millainen potilaan yleisterveys ja mitä sairauksia potilaalla on? Nämä ja monet muut tekijät voivat vaikuttaa toimenpiteen laajuuteen ja vaativuuteen.
Hampaan poisto on kuitenkin turvallinen toimenpide ja suoritetaan hyvässä puudutuksessa. Kokenut poistaja tietää mitä tekee, osaa varautua eikä hätkähdä mahdollisia komplikaatioitakaan toimenpiteessä. Hampaiden poistot luokitellaan tavanomaisiin, vaativiin ja erilaisiin leikkauksellisiin poistoihin. Toimenpiteen laajuus, vaativuus ja kesto voivat vaikuttaa myös paranemiseen.
Milloin voin syödä tai juoda hampaan poiston jälkeen?
Hampaan poiston jälkeen on syytä noudattaa annettuja jälkihoito-ohjeita:
- Ainakin kahteen tuntiin hampaanpoiston jälkeen on syytä välttää syömistä, juomista ja tupakointia
- Pure sideharsotaitosta annetun ohjeen mukaan
- Mikäli haava alkaa vuotaa uudelleen, voit laittaa uuden puhtaan sideharsotaitoksen ja purra sitä
- Poistopäivänä on syytä välttää:
- Kuumia ruokia ja juomia
- Voimakasta fyysistä rasitusta
- Tupakointia
- Saunomista
- Särkylääkettä kannattaa käyttää hammaslääkärin ohjeen mukaan
- Hammaslääkärin ohjeen mukaan voidaan purskutella klooriheksidiiniliuoksella poiston jälkeen kahdesti vuorokaudessa viikon ajan
Kun hammas poistetaan, jäljelle jää kuoppa, johon syntyy verenvuodon tyrehdyttyä verihyytymä. Paraneminen tapahtuu kyseisessä poistokuopassa olevassa verihyytymässä, joten sitä ei pidä poistaa tai rikkoa.
Voiko hampaan poistosta saada sairaslomaa?
Tarvittaessa hoitava hammaslääkäri voi kirjoittaa toimenpiteen jälkeen sairauslomaa. Särky, mustelma, lievä turvotus, lievä jälkivuoto, vähäinen lämmönnousu ovat tavanomaisia jälkiseurauksia joita voi ilmetä hampaan poiston jälkeen.
Kuinka kauan kipu kestää hampaan poiston jälkeen?
Hampaanpoiston jälkisärky on usein pahimmillaan kun poistosta on kulunut useita tunteja tai poiston jälkeisenä päivänä ja useimmiten hellittää muutamassa päivässä, mutta lievempää oireilua voi olla pidempäänkin, jopa viikkojen ajan.
Voinko tupakoida tai juoda alkoholia hampaan poiston jälkeen?
Tupakointi voi haitata merkittävästi poistoalueen paranemista ja sitä kannattaakin välttää edellä mainitun kahden tunnin jälkeenkin mahdollisimman pitkään poiston jälkeen. Suosittelemme tietysti muutenkin tupakoinnin lopettamista kokonaan, mikäli mahdollista. Myös alkoholin käyttöä kannattaa välttää hampaanpoiston jälkeen.
Milloin yhteys hammaslääkäriin?
Ole yhteydessä hoitavaan hammaslääkäriin tai päivystykseen mikäli:
- Verenvuoto on runsasta eikä tyrehdy
- Haava-alue kipeytyy voimakkaasti uudelleen 2-3 vuorokauden kuluttua poistosta
- Tulee voimakkaita yleisoireita tai nousee korkea kuume
- Mikäli turvotus lisääntyy voimakkaasti tai tulee hengitys- tai nielemisvaikeuksia
Muistathan aina noudattaa hoitavan hammaslääkärin sinulle antaneita ohjeita.
Tulossa hampaan poistoon?
Soita ja kerro suun terveyteen liittyvä ongelmasi, niin katsotaan miten voisimme auttaa!
Puhelin: 010 7399 111 (pvm/mpm)