Hammashoitopelkoa ei tarvitse hävetä

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelia viimeksi muokattu:12 elokuun, 2024

Hammashoitopelko on yleistä ja tuleekin päivittäin vastaan hammaslääkärin vastaanotolla. Osalla pelko vaikuttaa hoitoon hakeutumiseen. Hoidon sujuvuuden ja mahdollistamisen kannalta onkin äärimmäisen tärkeää suhtautua siihen vakavasti. Pelko ja häpeä ovat luonnollisia tuntemuksia, joita voi kuitenkin yrittää hoitaa, hallita ja kontrolloida.

Pelkoa voi aiheuttaa moni asia, esimerkiksi toimenpiteisiin liittyvä kipu, epätietoisuus, avuttomuuden tunne tai häpeä omista hampaista. Niitä voidaan kuitenkin vastaanotolla hallita ja lievittää.

Omia hampaitaan tai hammashoitopelkoaan ei tarvitse hävetä. Hammaslääkärit ja hammashoitohenkilökunta ovat potilasta varten ja hoidosta tulee potilaallekin usein huomattavasti miellyttävämpää, kun ottaa itseä askarruttavat ja pelottavat asiat puheeksi.

Pelko on henkilökohtainen kokemus

Ville Saarenpää tietokoneella
Hammaslääkärille voi varata alkuun ihan vain pelkän keskusteluajan.

Usein korkein kynnys on vastaanotolle ajan varaamisen ja paikalle saapumisen kynnys. Moni ennalta hoitoa pelännyt on todennut hoidon jälkeen pelot tarpeettoman suuriksi ja ettei se niin kamalaa ollutkaan. Se on kuitenkin koettava itse, muiden puheet ja vakuuttelut eivät korvaa potilaan omaa henkilökohtaista kokemusta.

Mikäli pelko on voimakasta, tarvittaessa hammashoidosta voi tulla keskustelemaan vastaanotolle hammaslääkärin kanssa ilman, että tarvitsee tehdä mitään toimenpiteitä. Voi varata ajan ihan vain keskustelua ja suunnittelua varten. Tuolloin voidaan yhdessä kartoittaa myös keinoja pelon hallintaan ja hoidon mahdollistamiseksi.

Esilääkitys ja nukutus

Olisi tärkeää ettei antaisi pelon tai häpeän estää hoitamasta suun terveyttä. Mikäli se kuitenkin estää, voidaan pelkoa tilapäisesti hoitaa esimerkiksi rauhoittavalla esilääkityksellä tai hoitamalla hampaat nukutuksessa

Esilääkitys otetaan useimmiten hieman ennen toimenpidettä hammaslääkärin ohjeen mukaan. Se ei sovi kaikille, mutta joillakin voi toimia hyvinkin. Sen avulla voi päästä myös eroon pelosta mikäli kokemukset hammaslääkäristä ovat hyviä, eikä esilääkettä välttämättä myöhemmässä vaiheessa enää tarvitsekaan. 

Joskus hoidon runsas tarve voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja aiheuttaa voimakasta ahdistusta. Tuolloin hammashoito voi pienempinä tutkimuksina ja toimenpiteinä onnistua paremmin myöhemmin, kun hampaat on ensin hoidettu mahdollisimman pitkälle kerralla nukutuksessa.

Hammashoitopelon huomiointi meillä Hammasvahdissa

Hammaslääkärimme ja hoitajamme ovat hoitaneet runsaasti pelkopotilaita. Kertomalla meille pelostasi, voimme auttaa sinua parhaiten. Jos pelko on kovin suurta, voit varata ensimmäisen käynnin pelkkää keskustelua varten, ilman toimenpiteitä. Tarvittaessa ennen toimenpidettä voidaan käyttää esilääkitystä tai hoito voidaan tehdä nukutuksessa. Kun perustutkimus on tehty, saat meiltä hoitosuunnitelman ja kustannusarvion hoidolle.

Voit lukea asiakastarinoitamme täällä.

Pelottaako hammas­lääkäri­käynti?

Soita meille ja kerro pelostasi, niin katsotaan yhdessä sinulle sopiva suunnitelma suun terveyden edistämiseksi.

Puhelin: 010 7399 111 (pvm/mpm)

Aukioloajat voi katsoa täältä.

Ville Saarenpää, puoliprofiilikuva.