”Ei tällaista hammaslääkäriä ole missään” – asiakaskokemus siitä, miten hammashoitopelko voi väistyä oikeanlaisen kohtaamisen myötä

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelia viimeksi muokattu:3 huhtikuun, 2025

”Tässä kaupungissa ei ole toista samanlaista hammaslääkäriä.” Näin kuvailee oululainen Piia Pellikka hammaslääkäriään Janne Säkkistä, jonka vastaanotolla hän on saanut apua erittäin voimakkaaseen hammashoitopelkoon.

Pelko ei ole tullut tyhjästä. Se juontaa juurensa vuosien takaisiin rajuin toimenpiteisiin: kaatumisen seurauksena murtunut leuka, useita rikkoutuneita hampaita, lukemattomia operaatioita, vuosien mittainen korjausprosessi, johon kuului luudutuksia, hampaanpoistoja ja juurihoitoja. “Sen jälkeen vannoin, etten enää ikinä mene hammaslääkäriin,” Piia sanoo. Kun luottohammaslääkärikin muutti pois, pelko sai yhä vahvemman otteen – eikä hän käynyt vastaanotolla kuuteen vuoteen.

Pelko piti otteessaan pitkään

Piia Pellikan hammashoitopelko sai alkunsa pyöräonnettomuutta seuranneesta pitkästä hoitojaksosta.

Piia vältteli hammaslääkäriä vuosien ajan. Raskaat ja kivuliaat kokemukset sekä luottohammaslääkärin muutto pois jättivät hänet tilanteeseen, jossa hoitoon meno tuntui mahdottomalta. “Ei ollut enää ketään, johon olisin voinut luottaa.” Pelko kasvoi vuosien varrella, ja kuuden vuoden tauko hammaslääkärissä oli seurausta sekä aiemmista kokemuksista että turvattomuuden tunteesta.

Ensimmäiset paluukäynnit tapahtuivat toisella oululaisella klinikalla, jossa Janne Säkkinen tuolloin työskenteli. Siskon suosituksesta Piia uskaltautui ajanvaraukseen juuri hänen vastaanotolleen. Myöhemmin Janne siirtyi Hammasvahdille, ja Piia on jatkanut hoitoaan siellä. Viimeisimmät toimenpiteet – kuten viisaudenhampaan poisto – on hoidettu Hammasvahdilla.

Hammashoitopelkoa ei tarvitse hävetä

Yksi suurimmista muutoksista on ollut se, ettei Piia ole tuntenut enää häpeää pelostaan. Aiemmin reaktiot ovat olleet vähätteleviä: aikuiset eivät pelkää, vain lapset. “Tällaiset asiat jäävät ikävästi mieleen, kun on rohkaistunut kertomaan pelostaan,” Piia kertoo. “Mutta nyt on saanut olla juuri sellainen kuin on. Ei ole koskaan tullut oloa, että pitäisi hävetä.”

Janne Säkkisen vastaanotolla hoito on ollut aidosti potilaslähtöistä. “On kysytty useasti, onko kaikki hyvin, onko jotain miten haluaisin, että asia hoidetaan. On kerrottu mitä tehdään ja soitettu jälkikäteen vointia. Ollaan keskusteltu siitä, mikä siinä pelottaa – kipu, hallinnan menetyksen tunne. Aina on ollut tunne, että se, että minulla on hyvä olla, on tärkein asia.”

Hammashoitopelko on yleinen mutta edelleen monelle vaikea asia puhua ääneen. Hammasvahti on kirjoittanut aiheesta aiemmin – voit lukea lisää artikkelista Hammashoitopelkoa ei tarvitse hävetä.

Esilääkitys helpottaa hoitotilannetta

Yksi Piian pelonhallinnan keinoista on esilääkitys. Hän ottaa rauhoittavan lääkkeen ennen hoitoa, minkä lisäksi käytössä on aina hyvä puudutus. Tämä on auttanut suuresti käyntien sujuvuudessa. Esilääkitystä voidaan käyttää turvallisesti pelkopotilailla, ja se vähentää jännitystä sekä helpottaa toimenpiteen aloittamista ja läpivientiä. Esilääkityksestä on hyvä keskustella oman hammaslääkärin kanssa etukäteen.

Piia käy nykyisin säännöllisesti tarkastuksissa, jotta pelko ei pääsisi taas kasvamaan liian suureksi. “Jannen kanssa on olo, että voin päästä pelosta. Se ei ole enää niin hallitseva. En joudu enää perumaan aikoja siksi, että pelottaa.” Hän tietää nyt, ettei hammashoitopelko ole este hyvälle hoidolle – kunhan hoito tapahtuu oikealla tavalla ja oikean ihmisen kanssa.

“Ei tällaista hammaslääkäriä ole missään.”